Кометата C/2012 S1 (ISON) избухна, изненадвайки учените

снимка: Хъбъл

Определяната като астрономическата атракция на века комета C/2012 S1 (ISON) внезапно избухна на 14 ноември и повиши блясъка си близо 16 пъти в рамките само на 48 часа, съобщиха от „Звездно общество”. Това е изненада за астрономите поради факта, че в последно време кометата увеличаваше яркостта си много бавно. Повишаването на яркостта беше потвърдено и от астрономите в обсерваторията La Silla (Чили), които измериха рязко увеличаване на отделянето на водни молекули, продължаващо и в момента. Според тяхната прогноза яркостта на небесното тяло, предизвикана от избухването, ще продължи да расте и ще достигне пика си едва в следващите дни.
За задаващия се обект, който астрономите все още не могат да бъдат сигурни дали ще мине почти незабелязано, или ще се превърне в астрономическото събитие на века, сме писали подробно в брой 12/2012 на Сипсание 8.
Все още не е ясно на какво се дължи този феномен, но най-вероятно става въпрос за отчупване на малък фрагмент на повърхността, довел до откриването на нова област от „свеж” лед. Астрономите обаче са категорични, че не става дума за цялостно разрушаване на ядрото на кометата. Избухването се случва само 14 дни преди кометата бързо да достигне предвидения максимум на блясъка си, който по първоначални данни беше предвидено да е равен на дори този на Луната.
В последните месеци, обаче се наблюдаваше доста по-бавно повишаване на активността и, което породи скептицизъм в астрономите. Поведението на тези небесни тела е трудно предвидимо, но в момента кометата има блясък, надминаващ и най-смелите прогнози. Как обаче избухването ще се отрази на цялостното повишаване и максимума на яркостта, след 14 дни, все още е трудно да се каже. Под въпрос е и дали тялото няма да се разпадне при сближаването си със Слънцето, където температурите ще достигат 2700 градуса, а ядрото ще бъде под силно гравитационно взаимодействие.
В резултат на избухването кометата е вече видима с просто око от България, но най-лесно може да бъде забелязана с помощта на бинокъл в близост до звездата Спика, от съзвездието Дева, ранно сутрин около и малко преди 6 ч.  Ако се осъществят благоприятните за наблюдателите сценарии, кометата може да стане видима добре дори през деня, а рано вечер и сутрин да ни предостави незабравима за последните десетки и дори стотици  години гледка, покривайки с опашката си повече от половината небе.
източник: списание 8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s