Борят рака с нова генна терапия

Борят рака с нова генна терапия

Нова генна терапия, която действа срещу различни форми на рак дава впечатляващи първоначални резултати, съобщава БГ Нес.

След изключително добри постижения в Съединените щати, лечението е на път да бъде одобрено отвъд Океана. Лекари от САЩ съобщават за безпрецедентен успех на генната терапия, която трансформира кръвните клетки на хора с левкемия и други форми на рак на кръвта във “войници”, които се опитват да унищожат рака.

На няколко пациенти с определен вид левкемия терапията е била приложена преди няколко години и сега някои от тях са напълно здрави. Най-малко шест изследователски групи са лекували с генната терапия над 120 пациенти с най-разнородни форми на рак на кръвта и на костния мозък, като резултатите са впечатляващи.

В едното изследване петима възрастни и 19 от общо 22 деца с остра лимфоцитна левкемия (ОЛЛ) се намират в пълна ремисия след генната терапия. Резултатите от генната терапия при други пациенти с миелом, лимфом и хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по хематология, започнала вчера в Ню Орлиънс.

Единствената одобрена генна терапия засега е в Европа и то за рядко метаболично заболяване. Генната терапия досега е била прилагана на хора, при които традиционните методи не са дали резултат. При нея се проявяват тежки грипоподобни симптоми и температура, но после нещата се подобряват.

 

източник: http://www.obekti.bg
статия: http://goo.gl/u3ph1Y

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s