Гъбите, които могат да променят времето

Гъбите, които  могат да променят времето

На света съществуват гъби, които имат невероятната способност да контролират времето, пише Telegraph.

Променяйки влажността на въздуха около тях, те създават въздушни течения, които пренасят спорите им и помагат за тяхното разпространение.

Растенията използват най-различни методи, за да пренасят семената си, като сред тях са гравитация, вятър, вода и животни. Гъбите по принцип се считат за пасивни в това отношение, което означава, че те просто изпускат спорите си и се надяват, че вятърът ще ги разнесе.

Но ново изследване показва, че гъбите са способни да разпръсват спорите си на по-широка територия дори когато няма никакъв вятър. Това става като самите те създават свои собствени климатични условия.

Използвайки видео на забързан кадър и различни математически модели, американски учени установиха, че два вида гъби – гъбите от вида Lentinula edodes и Pleurotus ostreatus – изпускат специални пари, които охлаждат въздуха около тях и създават въздушни течения. На свой ред те се превръщат в миниатюрни ветрове, пренасящи спорите по въздух.

“Проучването ни показва, че става въпрос за истински машини, които са много по-сложни, отколкото предполагахме. Те контролират своята локална околна среда и създават ветрове, когато такива няма в природата”, посочва професор Емил Дресе от Тринити Колидж в Харфорд, щата Кънектикът. “Оказва се, че гъбите могат да бъдат истински инженери”.

Учените вярват, че този или сходен процес може да се наблюдава и при други видове гъби, включително и такива, които пренасят зарази по растенията, животните и дори хората.

 

източник: http://www.obekti.bg
статия: http://goo.gl/XCSiI9

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s