15 от най-великопелните пещери по света

15 от най-великопелните пещери по светаПреглед на оригинала

Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл в ИсландияСнимка: orvaratli

Тези забележителни пещери не са част от някой приказен свят или хорър филм – те могат да бъдат открити из най-отдалечените кътчета на Азия, Северна Америка и Европа, пише Bored Panda.

Част от тях са се образували, след като водата се е просмукала през пукнатините на варовиковия камък. Последният лека-полека се е разтварял и превръщал във вода. По този начин са се появявали пукнатини и отвори. В продължение на милиони години тези отвори и остатъчният варовик могат да сформират великолепни пещери, като тези, включени в материала.

Други пък са се образували през годините, след като малко по малко езерната или морската вода буквално ги е издълбавала.

Нямате търпение да ги видите на живо? Не бързайте! Макар и някои от пещерите да са отворени за туристи, като например Прая Након в Тайланд, повечето от тях са достъпни единствено за екстремни приключенци, които трябва предварително да получат разрешение за влизане. Както и сами можете да видите от снимките, хората, които имат шанс да ги изследват, разполагат със специална екипировка.

За наше щастие, почти всички експедиции са били придружени и от професионални фотографи.

Насладете им се!

1. Ханг Сон Дунг, Виетнам


Снимка: Карстън Питър


Снимка: Карстън Питър

За момента това е най-голямата пещера на Земята, известна на човечеството. Тя е пълна с безброй чудеса, включително изолирани екосистеми, климатични системи и геоложки формации. Повече информация за нея, както и още невероятни снимки, можете да видите тук.

2. Ледникова пещера край вулкана Мутонвски в Русия


Снимка: Денис Будко


Снимка: Флориан Визорек


Снимка: Флориан Визорек

Ледникови пещери като тази се образуват край глетчерите около вулкана Мутновски в Русия. Някои са се сформирали от вулканичната топлина и газове, изхвърляни от пукнатини, наречени фумароли.

3. Кристалната пещера е пещера, свързана с минния комплекс „Наика“ и е разположена на дълбочина 300 м под мексиканския град Наика. 


Снимка: nicole_denise


Снимка: nicole_denise

Пещерата е уникална с наличието на гигантски кристали от селенит, структурна разновидност на гипса. Тя е затворена за туристи заради своята дълбочина и високи температури.

3. Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл в Исландия


Снимка: orvaratli


Снимка: Ейнар Рунар Сигурдсон


Снимка: skarpi

Тази пещера се намира в глечтчера Вахтнайокутъл в Исландия – най-големият в Еропа. Пещери като тази са се образували вследствие на разтопяването на ледниковите води. Те обаче са особено опасни, тъй като ледниците постоянно се топят и променят.

5. Пещерите Бату, Малайзия


Снимка: Дани Ксеерп

Тези пещери са били използвани от английски и китайски войници, както и местното племе темуан. Гуаното е било добивано за земеделски цели. Днес пещерите са пълни със статуи и са отворени за посетители.

6. Пещерата в ледника Менденхол, САЩ


Снимка: Кент Меариг

Тази забележителна ледникова пещера е част от ледника Менденхол край Джуно, Аляска. Образувала се е от разтопените ледове. Поради постоянно променящите се условия край ледника, не е ясно колко още ще просъществува тази пещера.

7. Пещера в Алгарв, Португалия


Снимка: Бруно Карлос

Регионът Алграв в Португалия, където се намира тази пещера, е изпъстрен с най-разнообразни и необикновени скалисти формации, “издялкани” от самата вода. Въпросната пещера край Лагос е достъпна само по вода.

8. Пещерата със светещите червеи в Нова Зеландия


Снимка: waitomo.com


Снимка: waitomo.com


Снимка: waitomo.com

Пещерният комплекс Уаймото в Нова Зеландия е дом на рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), чиито тела произвеждащ химическа реакция, която осветява иначе непрогледната вътрешност. Интересно е, че светлината не само прави пещерите изключително красиви, но сигнализира още, че червеите са гладни. Те светят, за да привличат своята нищо неподозираща плячка, която се приближава омагьосана от светлината без да знае, че съвсем скоро ще се оплете фатално в тънките копринени нишки, които представителите на вида Arachnocampa luminosa плетат.

9. Пещерата Там Лод, Тайланд


Снимка: Джон Спайс


Снимка: Джон Спайс

Река Нам Ланг преминава през пещерата Там Лод в Северен Тайланд. Тя е пълна с красиви сталактикти и сталагмити и е дом на стотици бързолети, които са се адаптирали така, че да прекарват част от живота си в пещери.

10. Морската пещера Киаут, Мианмар


Снимка: Leopard

Информацията за тази пещера е оскъдна. В нея обаче има цял будистки храм.

11. Мраморните пещери, Патагония


Снимка: Едисон Занато


Снимка: kellywhite

Мраморните пещери в Патагония са известни със забележителните отражения, които тюркоазената вода хвърля върху мраморния таван. Наричани са още Мраморната катедрала заради невероятните си арки.

12. Каньонът на антилопата, САЩ


Снимка: wikipedia.org


СНимка: Грег Боратин

Каньонът на антилопата се намира в земите на племето Навахо в югозападна Америка и e скрит сред пейзажа на Аризона.  Това място е истинско природно чудо и е толкова тихо и спокойно, че хората шепнат без да знаят защо. Каньонът се е образувал от ветровете и течащата през скалите вода в продължение на хиляди години.

13. Прая Након, Тайланд


Снимка: Георги Лапвили


Снимка: Wasitpol Unchanakorrakit

Тази пещера е била популярна атракция за месните крале заради специфичното осветление, създавано от срутените покриви. Шатрата в средата е издигната, за да обслужва визитите на крал Чулалонгкорн през 1890 г.

14. Пещерата Елисън, САЩ

Снимка: secondglobe.com

Това е Фантастичната яма. Тя е част от пещерата Елисън в Джорджия, САЩ.

15. Пещерата Тръстикова флейта, Китай


Снимка: Питър Стюарт


Снимка: Паскал ди Пиато

Тази пещера се посещава от туристи вече близо 1200 години. Отличава се с невероятните си сталактити и сталагмити. Кръстена е на тръстиката, растяща на входа й. Тя може да се използва за изработка на флейти.

 

източник: http://www.obekti.bg
статия: http://goo.gl/xSqxAJ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s