Пет храни с неочаквано много захар

В сандвичите има и захар.

Някои храни, в които никой не очаква да имат захар, всъщност съдържат доста захар, предупреди в свой материал BBC.

Те съобщават за пет такива продукта:

Без мазнини не означавабез захар, особено що се отнася до плодовите кисели млека. В тях често се добавя захар, за да се запази вкуса и текстурата, дори когато мазнините са извлечени от тях. Опаковка от 150 грама с 0% мазнини може да съдържа 20 гр захар, което се равнява на 5 чаена лъжички. Това е половината от препоръчителния за жените прием на захар на ден – 50 гр. За мъжете се препоръчват не повече от 70 гр.

Доматените сосове за паста се рекламират като леки и полезни за здравето, но при купените от магазин сосове може да съдържат и захар. Това се прави, за да се намали киселиността. Една опаковка сос от 150 гр може да съдържа над 13 гр. захар, което е приблизително три лъжички захар.

Салата “Колосло”, която всъщност е от настъргани зеленчуци, обикновено върви и с добавена захар. За майонезата към нея е ясно. Една супена лъжица купешко “Колосло” – около 50 гр, може да съдържа 4 гр захар. С няколко супени лъжици салата поемате и няколо чаени лъжички захар.

По принцип сосовете често са пълни със захар.

Пиенето на вода е изключително полезно. Зависи от вида вода, ако е с добавки като витамини и др. върви и със захар. В бутилка от 500 мл от някои марки се съдържат 15 гр, което са 4 чаени лъжички захар.

И накрая идва една от основните храни за много хора – хлябът. Съдържанието на захар в средно голям хляб от магазина е повече от 3 гр. Ако една жена закусва с тост и после обядва със сандвич, тя ще приеме една четвърт от препоръчителната доза захар за деня.

източник: http://offnews.bg/
статия: http://goo.gl/Dg4XBd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s