Водещи марки за връхни облекла се отказват от „кървавия” пух

SetRatioSize540540-VIER_PFOTEN_2014-01-22_005

 

23.01.2014

Някои от най-големите световни марки за връхни дрехи като The North Face, Patagonia, Mammut, Jack Wolfskin и Vaude обявиха, че прекратяват практиката на гушене и живо скубане на гъски и патици. „За индустрията с тлъст дроб решението на North Face е шамар в лицето. Заедно с няколко други марки, които подкрепиха инициативата, вече ще имаме топ производители на якета и спални чували по световни стандарти за защита на животните”, каза Габриел Паун, ръководител кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Производителите на връхни дрехи използват стотици тонове пух от милиони гъски и патици. Производствената верига има има множество слаби места. Да проследиш всяко перо или пух от фермата до якето, панталоните или спалния чувал може да бъде предизвикателство. Проверките ще включват люпилни, ферми, кланици, транспортни и миещи съоръжения. Прозрачността на марките е изключително важен елемент.

ЧЕТИРИ ЛАПИ прави проучвания и трупа опит в индустрията с пух от години. Производителите бяха призовани да използват най-добрите практики в името на доброто на животните.

„Това решение е повратен момент, но усилията на марките към хуманно отношение към животните са на различни нива на безопасност и прозрачност. Очакваме да се изгради сигурна и прозрачна система за проследяване, съгласувана от всички марки. Следващата важна стъпка е да се работи с всички различни страни по веригата за доставки, за да се намерят начини да се гарантира, че пухът от животни, хранени насила или скубани живи, може да се изключи. Ние ще помогнем на марките да премахнат жестокостта към животните от своите вериги за доставки и да създадат надеждни системи за проследяване, за да докажат, че техните продукти не съдържат пух от измъчвани животни”, допълни Паун.

Живото скубане е особено жестока производствена практика: По време на скубането животните често биват наранявани и раните им биват зашивани без използването на анестетици. Едно животно може да се използва за изскубване три до четири пъти в живота си. За да бъдат гушени, в хранопровода на птиците се вкарва хранителна тръба, през която се пуска варена царевица, смесена с мазнини. Механизираните системи могат да доставят фуража само за 3.2 секунди , което позволява един човек да храни до 400 патици или гъски в час.

Унгария и Полша са начело сред европейските производители на гъши тлъст дроб, следвани от Франция , Германия и Обединеното кралство. Франция е най-големият производител в Европа на патешки тлъст дроб, следвана от Германия, Унгария, Великобритания и Холандия.

“Кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване на насилственото гушене, отглеждането в клетки и живото скубане на гъски и патици следва желанието на потребителите, които предпочитат да купуват пух от птици, които не са били жертви на такива практики” , добавя Габриел Паун. С цел да отговори на техните очаквания, ЧЕТИРИ ЛАПИ събра списък на производителите, които са изключили тези практики. Списъкът вече се използва от много супермаркети при закупуване на месо.

източник: http://www.vier-pfoten.bg/ 
статия: http://goo.gl/QErKDi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s