Д-р Скатов по скатовете > Българин може да е първият веган, покорил без кислород Еверест

012_0491

 

„Три месеца бях веган. Едва тогава разбрах, че такова нещо съществува”, усмихва се Атанас Скатов. Впрочем той не спира да се усмихва, има излъчването на щастлив човек. Само след месец ще потегли към едно голямо предизвикателство, колкото да покаже, че няма прегради пред човека, уверен в себе си, в уменията и целта си.
За да го постигне, той се нуждае от подкрепа. Вече ясно е показал какво умее – макар отскоро да се занимава с алпинизъм, успява в нещо, оказало се трудно постижимо за българин досега: покоряването за по-малко от година на първенците – европейския Елбрус, африканския Ухуру и южноамериканския Аконкагуа. Искрено му желаем четвъртият да допълни списъка след два месеца. Най-високият на Азия. На Земята. Великият. Джомолунгма!
 
Едва на 25 години, Атанас става най-младият доктор в Хумболтовия университет в Берлин. Защитава успешно степента си по растителна защита с биологични средства – тоест как да се справяме с вредителите по културите с помощта не на опасните химикали, а на естествени средства, като например техните природни врагове. На агронома от Сливен в сърцето му е природата. Преди 8 години решава, че обича твърде много животните, за да ги яде и избира вегетарианството.
Именно природата го тегли към родната страна и след като успешно става доктор, се завръща у нас и започва да се труди по специалността си. Заема висока мениджърска позиция във фирма, предава знанията си и като университетски преподавател…
Това обаче не продължава дълго, защото отново и много силно усеща зова на природата. „Реших да опитам нещо съвсем ново. Не ти харесва вътре и искаш да излезеш от задушаващата матрица.”
Точно преди 3 години Атанас разбира, че му е нужно ново предизвикателство, което търси и намира в дивото. Изминава пълния маршрут Ком-Емине по билото на Стара планина. И решава, че това ще прави оттук нататък – да превърне природните върхове в житейски, да се отдаде на височинния алпинизъм, макар че преди това никога не се е занимавал активно със спорт. Затова и досега продължава да се нарича алпинист аматьор. „Влюбих се в планината и тя се влюби в мен!”
Година по-късно, през януари 2012 г., докато катери поредния български връх, носи със себе си парченце кашкавал. Хапва го, но кой знае защо му става тежко и решава, че не му е нужно – ще му е по-леко и енергизиращо, ако се справя само с даровете на флората. Пробва веганството като своеобразен експеримент със себе си, но днес е изключително доволен от резултатите. „Започнах да летя!”
Напълно спира млечните продукти, от които му липсва само сиренето. Но целта според него си струва. Чак след 3 месеца, гледайки в интернет, Атанас открива, че всъщност липсата в менюто на животински продукти се нарича веганство и даже е доста популярно.
ВЕГАНСКИ СИНИ ПЛАНИНИ
Усеща се все по-силен, сваля килограми, чувства се добре и решава, че това е неговият начин на хранене. Майка му е доста скептична и го кара да си прави редица изследвания. Не по-малко консервативно отношение към хранителния му режим има и личната лекарка, назначавайки няколко кръвни картини, но нищо не се оказва извън нормата.
Върховете са пред начинаещия алпинист – 3 пъти преминава маршрута от Ком до Емине, участва в редица състезания по планинско колоездене и екстремни надпревари, печели безброй награди. Сред другите по-впечатляващи негови постижения е, че се включва в 24-часово 100 км планинско ходене, печели денонощна надпревара по планинско колоездене, както и купа „Мургаш” 2012. Всичко това, след като никога преди не се е занимавал с какъвто и да било спорт. Побеждава съперници, които от малки тренират съответните дисциплини.
„В планината ми е най-добре, то и името ми е такова – доскоро се сещах само за рибите скатове, но скоро една приятелка ме накара да се замисля, че може да идва от планинските”, отново ще кажем, че се усмихва мъжът. „Само в планината се чувствам балансиран, спокоен, изпълнен с любов и щастие. Тя ми помага да открия фини детайли от своя характер, да размишлявам върху живота и неговите закономерности.”
ОТ ЕВЕРЕСТА
ПО-ВИСОКО НЯМА
Тогава Атанас се замисля – след като не е чувал за този начин на живот до доста голяма възраст, дали не е така и с останалите? Не е ли редно хората да знаят, че и без животински продукти е възможно да се живее, при това пълноценно? Да се практикува един от най-изтощителните спортове изобщо – височинният алпинизъм…
Затова си поставя и конкретна цел. В началото на 2012-а докторът по растителна защита решава, че е намерил достойното предизвикателство – да покори най-високите върхове на всички континенти и по този начин нагледно да покаже, че и човек с по-различен хранителен режим би могъл да се справи с нещо толкова сериозно.
Много бързо започва да реализира идеята на практика. Както стана ясно, през изминалата 2013-а първите три изкачени върха са факт. И в началото на тази година Атанас се замисля, че би било чудесно, ако успее да потегли към Еверест именно сега – точно 30 години след първото покоряване на световния първенец от българин, Христо Проданов.
Започва кампания за набиране на средства. Изкачването на Еверест, уви, днес е чист бизнес. От предвидените 23 750 долара (какво включват те, Атанас подробно е описал в сайта си) цели 10 000 са за разрешително за влизане в парка и изкачване на върха. „Всичко вече е комерсиално, но хубавото е, че е достатъчно да преведеш парите и получаваш разрешението”, разказва докторът.

Историята на д-р Скатов и невероятното постижение, към което е поел – четете от 7 март в новия брой на Списание 8.

 
Още за Атанас:
Подкрепете го на: drskatov@gmail.com
Банкова сметка в Уникредит Булбанк:
IBAN:BG75UNCR70001521430722
BIC: UNCRBGS
източник: http://spisanie8.bg/
статия: http://goo.gl/rV9ZuT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s