Небесни феномени (снимки)

1. Светлинни стълбове 
Не, това не е северното сияние. Този феномен се нарича светлинен стълб. При много ниски температури в замръзналия въздух се носят миниатюрни кристалчета лед, които създават над повърхността на земята своеобразна ледена мъгла. Кристалчетата отразяват слънчевата светлина и така се получават ярки светлинни стълбове.  
Над Ларами, Уайоминг, САЩ 
Снимка: Wikimedia Commons   
2. Мълниите над река Кататумбо  
Над мястото, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо (Венецуела), почти всяка нощ в продължение на 10 часа проблясват мълнии. Феноменът възниква на височина около 5 км и е без съпровождащите акустични ефекти. Мълниите възникват през нощта и продължават около 10 часа, през 140-160 нощи през годината, при което се произвеждат около 280 светкавици на час с интезитет над 400 000 ампера. Виждат се от няколкостотин километра. Поради тази причина наричат това природно явление „Фарът на Маракайбо”.
Снимка: Wikimedia Commons   
3. Брокенски призраци
В планината Онтаке, Япония
Снимка: Wikimedia Commons   
Така наречинят брокенски призрак прилича на гигантска сянка на човешка фигура, обгърната в светлина, а понякога и с кръгове с цветовете на дъгата. Метеоролозите наричат това явление „глория”. Феноменът се наблюдава високо в планината, когато е паднала мъгла. Всъщност наблюдателят вижда собствената си сянка, изкривена и уголемена сянка.  
На връх Гриздейл, Камбрия, Англия
Снимка: Andrew Smith/Wikimedia Commons  
 

4. Вимеобразните облаци 
Тези малки сладки вимеобразни кълбенца над град Риджайна, Канада, предвещават появата на силен ураган. (26 юни 2012 г.)
 Снимка: Craig Lindsay/Wikimedia Commons 
 
5. Тръбовидният Морнинг Глори” 
Никой не знае как точно и по каква причина се образуват тези тръбовидни облаци. Понякога се проточват на хиляди километри и увисват на километър и половина над земята. Могат да се наблюдават в няколко точки на планетата. Но всяка пролет се появяват в околностите на австралийския град Бурктаун. Въпреки че може да няма изобщо вятър, те се предвижват със скорост 65 километра в час. Атмосферният феномен е кръстен на местен географски обект – облак „Морнинг Глори”.
Снимка: Mick Petroff   
6. Лъжливо слънце 
Лъжливо слънце или пархелий – това са ярки петна, създадени от отражението на слънчевите лъчи, преминаващи през облак от дребни кристалчета лед.
Снимка: Wikimedia Commons  
 
7. Лентикулярни облаци над Хотака, Япония  
Лентикулярните облаци се образуват около високопланинските хребети.
 
  Снимка: Wikimedia Commons   
8. Огнена дъга
Огнената дъга се появява когато слънцето е високо в небето, а в перестите облаци има големи количества плоски, разположени хоризонтално шестоъгълни кристалчета лед.
 
 

Снимка: Shutterstock
*
източник: http://spisanie8.bg
статия: http://goo.gl/lWDba2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s