Листа от дебелец (алпийска роза) – срещу възпаление на ухото, мазоли или гнойни рани

sreshtu-vuzpalenie-na-uhoto-mazoli-ili-gnoini-rani-izpolzvaite-lista-ot-debelec

 

“Сукулентното растение дебелец, алпийска роза или дебела мара е широко разпространено като саксийно цвете, благодарение на това, че лесно се разпространява и развива. В листата си то съдържа голямо количество сок, който му помага да оцелее при засушаване. Този сок обаче притежава мощно противовъзпалително и антибактериално действие.

  • Против мазоли вечер преди лягане правете топла баня на краката с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат във водата. След 15 минути подсушете и наложете върху мазола или загрубялата кожа листенце от дебелец, като предварително отстраните горната му ципа. Закрепете го с лейкопласт и останете с него през цялата нощ. За още по-добър ефект може да капнете върху листенцето ябълков оцет. Достатъчно е да направите тази процедура няколко последователни вечери, за да се отървете напълно от болезнените мазоли.
  • За бързо зарастване на рани и циреи по кожата налагайте директно листа от дебела мара, като винаги отстранявате повърхностната им ципа. Ако раните са гнойни, на всеки няколко часа подменяйте компреса с нови листа.
  • Срещу възпаление в ухото капвайте няколко капки от прясно изцеден сок от дебелец. За да го получите, просто обелете и притиснете току що откъснатото листенце на растението. Повтаряйте процедурата поне по 2 пъти на ден до пълно облекчаване на болката.”
 източник: http://saveti.framar.bg/
статия: http://goo.gl/kQvAis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s