Възможно е човекоподобни роботи да бъдат водещи на новини (Япония)

7a79c6a8f6b79bfc631c8ca3686338a3

 

“Kodomoroid, Otonaroid са първите в света човекоподобни роботи радиоводещи, съобщават световните агенции. Двата андроида може да не са идеалът за музеен гид, но са “седнали” на работните си места в престижен японски технологичен център. Японски учени претендират, че това може да са първите роботи в света, които да четат новини.

Kodomoroid и Otonaroid са изключително реалистични дроиди, които изглеждат като младо момиче и жена на средна възраст. Името на по-младия – Kodomoroid, е съставено японската дума “Kodomо” – дете, и “Android”, което означава- доставя новини до репортерите в Токио. Юношата дори се пошегувала със създателя си: “Вие сте започнали да приличате на робот!”

Otona от Otonaroid- означава “възрастен” на японски. Тя също се пошегувала с думите: “Малко съм нервна!”

По време на демонстрацията, създателите твърдели, че това са първите роботи, представящи новините, които говорят гладко и местят устните си в синхрон с гласа си. Те могат да повдигат вежди, да  премигат и дори да поклащат главата си настрани.

Двата робота се задвижват от сгъстен въздух и сервомотори. Те нарочно са поставени в Японския музей за развиваща се наука и иновации  за специално проучване от японския експерт Хироши Ишигуро, свързано с човешката реакция към машините. 50-годишният  Ишигуро коментира: “Това ще ни даде важна обратна връзка, защото ние изследваме въпроса какво е човешкото. Искаме роботи, които да стават все по-умни”.”

източник: http://www.bgonair.bg/
статия: http://www.bgonair.bg/science/2014-06-26/shte-ima-li-skoro-roboti-koito-shte-vodyat-novinite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s