Ползите от 9 стайни растения, които да бъдат във вашата спалня

“Много от популярните стайни растения през нощта абсорбират повече кислород, поради което не са подходящи за помещението, в което спим. Има обаче няколко, които са особено подходящи за спалнята ни. Те не само, че не поглъщат, но и отделят допълнителни количества кислород именно през нощните часове. Освен това, през останалото време пречистват въздуха от химически агенти и въглероден диоксид. Все пак не поставяйте тези цветя твърде близо до леглото, а на не по-малко от 1 – 2 метра.

  • Хлорофитум – неутрализира токсичните вещества (особено формалдехид), овлажнява и изчиства въздуха от микроорганизми. Четири възрастни растения могат да пречистят 70 – 80% от въздуха за 1 нощ в стая от 10 кв.м.

  • Спатифилум – поглъща замърсителите от въздуха. Нормализира влажността в стаята. Препоръчва се да се постави в спалнята за спокоен и здрав сън.

  • Алое – намалява количеството на токсичните вещества (абсорбира до 90% от формалдехида, който се отделя от мебели, изработени от ПДЧ). През нощта произвежда кислород и поглъща въглероден диоксид.

  • Каланхое – през нощта отделя кислород. Облекчава депресивни състояния.

  • Бегония – неутрализира вредни вещества и микроби във въздуха. Ароматът й облекчава депресия. Особено се препоръчва за спалнята и за възрастни хора, страдащи от различни заболявания.

  • Здравец – убива микробите, обогатява въздуха, премахва вътрешното напрежение, помага за регулиране на хормоните при жените. Особено полезен е при безсъние, но може да причини някои алергии, тъй като има силен аромат.

  • Сансевиера – идеалното растение за спалнята. Поддържа оптималното ниво на кислород в закрито помещение.

  • Кактус – колкото по-дълги са игличките му, толкова по-добре. Тези растения убиват бактериите и намаляват вредното йонизиране на въздуха, като ни предпазват от електромагнитните излъчвания. Препоръчително е да поставите растението в помещение, в което има компютър и телевизор.

  • Лаврово дърво – клонче от лаврово дърво в леглото на бебето е смятано за най-добрият лек за безсъние при децата. А сънят при възрастните се повлиява добре от лавандула и розмарин, които все по-често се срещат и под формата на саксийни растения.”

Източник и статия: 9 стайни растения, които е добре да сложите в спалнята си | Здравни съвети Framar.bg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s