Рекордни нива парникови газове в атмосферата през 2013 г.

zx450y250_2180383

 

“Безпрецедентен ръст в количеството въглероден двуокис в атмосферата за 2013 г., сочат нови данни в годишния доклад за парниковите газове на Световната метеорологична организация (СМО), цитирани от Би Би Си. Концентрацията на CO2 в атмосферата в периода между 2012 и 2013 г. е нараснала с най-бързия темп от 30 години насам (от 1984 г.).

Това доказва спешната нужда от сключване на глобален договор за климата, подчертават учените  от Световната метеорологична организация. В тази връзка министърът на енергетиката на Великобритания Ед Дейви напомня, че при подобно световно споразумение е възможно да липсват правно обвързващи задължения за намаляване на емисиите. Годишният доклад не измерва емисиите, отделени от комините на електроцентралите, а вместо това отчита колко от затоплените газове остават в атмосферата след сложните взаимодействия между въздуха, земята и океаните.

Около половината от всички емисии са поети от моретата, дърветата и живите същества. Според документа през 2013 г. в световен мащаб средното количеството въглероден диоксид в атмосферата е достигнало 396 ppm и има ръст с почти 3 ppm в сравнение с предходната година.

CO2 в атмосферата в момента е 142% от нивата през 1750 г., преди началото на индустриалната революция. Въпреки това средните глобални температури не са се повишили едновременно с увеличените нива на въглероден двуокис. Това се използва като отправна точка за тезата, че глобалното затопляне в момента е спряло. “Системата на климата не е линейна и не се движи само хоризонтално и напред. Не е задължително да се отразява в температурата и в атмосферата, но ако погледнете профила на температурата в океана, ще установите, че топлината всъщност отива в океаните”, обяснява в тази връзка Оксана Тарасова, началник на отдела за изследвания на атмосферата на СМО.

Експертите, подготвили доклада, правят предположение, че увеличението на парникови газове през 2013 г. се дължи не само на ръста в емисиите, но и на намаляване възможността на земната биосфера да поема въглероден двуокис. За последно способността на биосферата да абсорбира въглероден двуокис е намаляла през 1998 г., когато има масово изгаряне на биомаса в световен мащаб. В момента няма очевидни причини за този феномен, което според Тарасова, е още по-тревожно, учените не могат да установят дали това е временен феномен или постоянна тенденция.

“Възможно е биосферата да е достигнала своя лимит, но не можем да кажем със сигурност дали това е така в момента,” коментира още Тарасова.

За първи път докладът включва данни за повишаване киселинността на моретата, причинени от въглеродния двуокис. Ежедневно океаните поемат около 4 кг парникови газове. Според учените сегашното равнище на окисляване е безпрецедентно за последните 300 милиона година.

Това, което се случва в атмосферата и океаните в момента, доказва необходимостта от спешни и интензивни политически действия за справяне с проблема, заключва Мишел Жаро от екипа на СМО. “Имаме знанията и инструментите, за да се опитаме да овладеем ситуацията и да задържим повишаването на температурата в рамките на 2 градуса след индустриалната революция. Така ще дадем шанс за бъдеще и на нашите деца и внуци.”

Световните политически лидери ще се съберат в Ню Йорк на 23 септември 2014 г. на специална среща на върха начело с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Надеждите са по време на разговорите да се даде тласък на дългогодишните преговори за ново международно споразумение за климатичните промени до края на 2015 г.”

източник: http://www.dnevnik.bg/zelen/ 
статия: http://goo.gl/nCq8Xh 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s