Работеща технология за четене на човешките мисли

41C6_545797DD

 

“Специалистите от Калифорнийския университет в САЩ представиха работеща технология за четене на човешките мисли.
Устройството, създадено от учените, позволява четенето и декодирането на мислите на външни хора и е предназначено преди всичко да помага на пациенти, лишени поради болест или травма от възможността да разговарят, да възстановят своята вербална комуникация. Проектът се базира на най-новите изследвания, които доказаха, че точно определени неврони от човешката нервна система проявяват активност, реагирайки на звуците.

Чрез подробна статистика, включваща различни таблици за реакцията на човешкия разум, учените са успели да моделират алгоритъм за декодиране на невронните сигнали, както и тяхната обработка и преобразуване в полезна информация.

Обучаването на декодера е доста интересно: човекът първоначално чете различни текстове на глас, като в същото време компютърната система прочита, записва и анализира получените през това време сигнали. След това текстът се изговаря мислено, а декодерът улавя сигналите, необходими за разгадаване на думите. Оказало се, че “ключът” за разшифроване на невронните сигнали остава един и същ, независимо дали човекът изговаря думите гласно или мислено.

Сега се работи върху стабилизиране параметрите на системата.”

източник: www.kaldata.com
статия: http://goo.gl/tT6Z1v

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s