Планета, подобна на нашата

zx620y348_2578529

Така изглежда Земята (вляво), сравнена с Kepler-452b, като новата планета е около 60% по-широка в диаметър от нашата. [NASA/JPL-Caltech/T. Pyle]

“Учени от NASA обявиха, че са открили скалиста планета, обикаляща около звезда, подобна на Слънцето, на почти същото разстояние, на каквото Земята обикаля собственото си Слънце.

Планетата Кеплер 452в е открита от космическия телескоп на NASA Kepler и се намира на 1400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Тя обикаля за около 385 дни около звезда, която е 4% по-масивна и 10% по-ярка от нашето Слънце.

Самата планета е 1.5 пъти размера на Земята, а учените са почти сигурни, че тя е със скалиста повърхност, съдейки по размера и вида на звездата, в чиято орбита Кеплер 452в обикаля.

Въпреки че масата на планетата все още не може да бъде точно определена, учените смятат, че тя може би е около пет пъти тази на Земята.

Геолози са разучили данните от телескопа и смятат, че е възможно да има активни вулкани на повърхността на Кеплер 452в.  Спореданализатора от NASA Джон Дженкинс слънцето на откритата планета е много близко до това на Земята и е напълно възможно растения да могат да фотосинтезират на повърхността.

Според специалистите, планетата би имала двойно по-силна гравитация от земната, а една година би имала 385 дни.

“Кеплер 452в е една малка стъпка в отговор на въпроса сами ли сме”, обяви Джон Грънсфелд, помощник администратор в научния отдел на NASA. Според него откритията са дело не само на Kepler, но и са потвърдени от телескопа Hubble и много обсерватории на Земята.

Телескопът Kepler e открил над 1000 планети в Космоса от 2009 г. до сега, но днешните новини от NASA сочат, че това е най-значимото откритие до момента.”

zx620_2578549

Новооткритата екзопланета, Кеплер-452в е най-близка до нашата планета Земя от всички досега открити. Тази илюстрация показва планетите, за които се смята, че имат прилики със Земята: (от ляво надясно): Kepler-22b, Kepler-69c, новооткритата Kepler-452b, Kepler-62f и Kepler-186f. Последна в редичката е нашата планета. [NASA/Ames/JPL-Caltech] 

Статията е от 23 юли 2015.
Източник: http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2015/07/23/2578499_nasa_otkri_zemia_20/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s