Оръжия, алчност, глупост, войни…

 

Класиралите се на челно място по продажба на оръжие за последната година страни са САЩ и Русия. Търговията с оръжия (и лекарства) са сред най-доходоносните. Така че, не се надявайте в скоро време войните да секнат. Основните играчи едва ли ще имат желание да се лишат от основно перо от своите приходи. Тук всичко опира до бизнес, а не до идеологии. Войната е бизнес. И докато той е печеливш, ще се намират хора, които да го поддържат. Които да го рекламират. Които да го провокират. Жалко е, че толкова много хора отиват за пушечно месо.

“Данните сочат, че 74% от общия обем продажби на оръжие за периода 2011-2015 г. се пада на САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия, като само на първите две държави се падат 58%…”
“САЩ, чийто дял от глобалния износ е съставлявал 33 процента, са продавали оръжия на 96 страни – много повече от който и да е друг водещ доставчик. Главните купувачи на американските оръжия са били Саудитска Арабия, ОАЕ и Турция. Бойната авиация е съставлявала повече от половината от износа на САЩ.
Русия е доставила една четвърт от оръжията в глобален план. Тя е снабдявала 50 страни, както и бунтовническите сили в Украйна, посочва в доклада си SIPRI. Три държави – Индия, Китай и Виетнам – са получили над половината от руския износ…”

Постоянните врагове за развитието на човечеството продължават да бъдат алчността и глупостта. Голяма част от хората не се отказват да режат клона на който седим. Докога ли?…

Юлия Младенова
март, 2016

***

perpetual-war-752x490

image: http://huckkonopackicartoons.com/ 

Цитираните данни от статии и още по темата:
Индия остава най-големият вносител на оръжия, САЩ и Русия са главните доставчици:
http://www.investor.bg/drugi/338/a/indiia-ostava-nai-golemiiat-vnositel-na-oryjiia-sasht-i-rusiia-sa-glavnite-dostavchici-211771/

САЩ и Русия първи в света по износ на оръжие:
http://www.bgonair.bg/world/2016-02-22/sasht-i-rusiya-parvi-v-sveta-po-iznos-na-orazhie

Колко дава САЩ на чуждите армии:
http://www.bgonair.bg/world/2014-06-17/kolko-dava-sasht-na-chuzhdite-armii

1 Comment

  1. В крайна сметка, когато опрем до политиката на най-влиятелните страни в света, реално няма идеологии, ценностни системи и ползотворни политики. Всичко опира до пари. А войната е бизнес.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s