Настроението може да се влияе и от чревните ни бактерии

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0_-shutterstock
Снимка: Shutterstock

“Микроорганизмите, които обитават червата на човека, са в състояние да “манипулират” настроението му, посочва статия, публикувана в списание PLoS One. До това заключение достигнаха испански и британски експерти, изследвали работата на протеина TLR2, който е важен рецептор на имунната система.

Учените са направили първата стъпка към разбирането на връзката между човешките черва и мозъка. Те открили, че TLR2 рецепторите, намиращи се в областта на стомаха, не са само датчици, регистриращи наличието на бактерии и предпазващи от патогенни микроби, но също така и контролират транспорта на серотонина – т.нар хормон на щастието. Този невротрансмитер е изключително важен за живота на човека. Той контролира съня и емоционалните ни реакции, отговаря за реакцията на болка, контролира работата на кръвоносната и храносмилателната система.

Хосе Мезонеро от Университета на Сарагоса, Испания, в сътрудничество с колеги, е установил, че концентрацията на серотонин в човешкото тяло може да варира в зависимост от активността на бактериите в червата. В лабораторни условия било установено, че появата на големи количества от някои видове микроби в червата може да доведе до увеличаване или намаляване на концентрацията на серотонин в мозъка. Което съответно се отразява на настроението. Освен това нивото на серотонин оказва основно влияние за развитието на редица психични и невродегенеративни заболявания като депресия, а също и е отговорно за внезапната детска смърт или болестта на Хънтингтън.

Вероятно много от тези заболявания могат да бъдат задействани или обратно – потиснати, чрез контролиране на чревната миклофлора у човека. Предстоят редица проучвания в тази насока.”

Източник: http://www.manager.bg/nauka-i-zdrave/chrevnite-bakterii-sa-otgovorni-za-nastroeniyata-ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s