Бомбардировките над София

Между есента на 1943 година и пролетта на 1944 година са извършени 11 бомбандировки. 
Загиват 2477 души – 99% от тях са цивилно население.
Хвърлени се 4275 бомби. 
Разрушени са 12 хиляди сгради, което е една четвърт от сградния фонд.

 

“На 10 януари се навършват 70 години от една от най-зловещите и кръвопролитни бомбардировки на София. Тогава е извършена първата комбинирана, т.е. дневно-нощна атака над столицата. Загиват 750 и са ранени още над 700 души – предимно цивилни, мирни граждани и много по-малко военни. Нанесени са тежки удари на над 900 сгради, половината от тях са напълно разрушени.
В 1941 г. Югославия, Великобритания и СССР без да са обявили война бомбардират България. На 13 декември 1941 г. България символично обявява война на Великобритания и САЩ, но англо-американски бомбардировки няма до смъртта на цар Борис III в 1943 г.
По настояване на Уинстън Чърчил започват разрушителни удари по населените места и територията на Царство България която е немски съюзник. На Чърчил се приписва и фразата:
“София трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи!”
През февруари 1944, след тримесечни жестоки бомбардировки президентът Рузвелт телеграфира на Чърчил с предложение бомбардировките да спрат. Отговорът на Чърчил е повече от циничен: “След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.” ” (…)
Фоторазказ, представящ нагледно пораженията върху архитектурния облик на София, нанесени по време на англо-американските бомбардировки през 1943-1944 г. :

 

Материали от “5 минути София” и видео от YouTube канал на Irina Yakimova.

2 Comments

  1. Тогава е имало хора с гръбнак като Списаревски и много други, които са отстоявали страната си за разлика от много от сегашните ни “звезди”, които правят чупка в кръста.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s