Интересно езеро със “стъклена вода” (Украйна)

източник: За неизвестното

“В Украйна е открито уникално езеро, водата на което в дълбочина преминава в някакво вещество, напомнящо течно стъкло”. Практически е невъзможно да се плува в тази субстанция! Учените планират да изследват странното явление.
Неголямото солено езерце с диаметър 100 метра , се намира недалече от град Соледар, и представлява сбор от събрани на куп аномалии. Първото, на което обърнали внимание гмуркачите, изследващи езерото било, промяната на температурата при гмуркането – колкото по-дълбоко се потапяли, толкова по-топла ставала водата. Всеки, който поне веднъж се е къпал в езеро знае, че обикновено на повърхността водата е по-топла, отколкото в дълбините. В този случай, ако водата на повърхността била около 20 градуса, на дълбочина само 5 метра достигала 30-40 градуса.
Всъщност изследователите били поразени не само от топлината на водата, но и от нейната консистенция. На споменатата дълбочина от 5 метра водата ставала просто непроходима, сякаш била „течно стъкло”. Те споделили, че подобно нещо са срещали при гмуркане в пещери, където от прясна вода се преминавало в солена. Преходът се вижда добре и се нарича ефект на халоклина. Става въпрос за изключително солена вода. В случая долният слой на водата се оказал толкова плътен, че изследователите просто легнали на слоя от „течно стъкло”. Всъщност, не искали да рискуват с преминаване през този плътен слой, тъй като имало огромен риска странната консистенция да крие много опасности и затова дали възможност на учените да помислят…
Възможно е тази аномалия по някакъв начин да е свързана със солната мина, намираща се недалече от град Соледар. Според думите на местните жители, по времето на Великата отечествена война , немците са съхранявали там нещо много важно и много секретно. При отстъплението си са взривили мината , заедно с всичко в нея. Сега тя е напълно наводнена и е доста вероятно точно в това да се крие загадката на уникалността на това езеро….”

(Публикувано ноември, 2011)
Статия: http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2011/11/blog-post_26.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s