Гориво от пластмаса

f66d609380c2196a46372be5504623bc

 

Интервю на Майкъл Мъри, ген. директор на Cynar.

“Какво ви вдъхнови да се захванете с това. Кога започна всичко, преди 10 години, през 2004?

Майкъл Мъри, ген. директор на Cynar: 
През 2004. Може би и малко преди това започнах да го правя като хоби.

Подменях касета на принтера си и я хвърлих в кошчето, както хората правеха, а може би и още правят.

Замислих се какво ще се случи с това. Тогава работех в сферата на телекомуникациите и това, което правя сега, беше просто хоби за мен.

Продължих да се интересувам от процеса на рециклиране и след много време открих, че е възможно да се създаде гориво от пластмаса.

Всяка от фабриките, които строим днес, произвежда 19 500 литра гориво на ден.

Чисто гориво като дизел, което може да използвате директно за колата си. Ако искате числа,500 нормални градски коли с резервоари от 40 литра могат да бъдат напълнени до горе за един ден.

Имаме демонстрационна фабрика в Ирландия. Това беше първата ни, нашето дете може да се каже. Там направихме всичките си грешки и впоследствие изчистихме технологията. Имаме фабрики и в Бристол, в Южна Испания- в Алмерия, започваме и строежа на още една в Севиля. Имаме клиенти от Англия, Испания и Южна Америка. До края на годината очакваме поръчки от Колумбия. Водим преговори и с организации в Северна Америка, в Канада. Любопитно е, че и Гана проявява интерес , дори страни от Африка може да станат наши клиенти.

Стандартната ни фабрика, да вземем за пример тази в Алмерия, произвежда литър  гориво за 43 пенса, без акцизите и данъците, те са различни навсякъде. Не съм сигурен за точното число, но в момента на бензиностанциите без акцизите цената на литър е 65-70 цента.”

източник: http://www.bgonair.bg/
статията + видео: http://www.bgonair.bg/science/2014-06-05/gorivo-ot-plastmasa

Leave a comment