Риганът бил в по-силен антиоксидант от ябълките

c19239c5413540b5ee1f19187e11115e_XL

“Риганът е популярно растение, ползвано еднакво и като билка, и като подправка още от времето на древните елини и римляни. Още оттогава риганът (origanum vulgare) бил символ на щастие – името му се превежда от гръцки като – „ радост от планината”.

Освен че е богат източник на минерали като натрий, калций, магнезий, желязо и манган, риганът притежава антиоксидантни и антибактериални свойства.
Растението обича по-топъл климат, типичен за районите на Средиземноморието и Мала Азия, но се развива добре и в малко по-студените зони на централна Европа. То достига до 50-60 см височина и цъфти с красиви бели и розови цветове.
Риганът има силен, топъл и понякога леко горчив вкус и аромат, който доминира в ястията и се усеща на езика.
Антиоксидантни и антибактериални свойства
Риганът съдържа дълъг списък от растителни химикали, някои от които имат ясно изразено влияние върху здравето. Билката съдържа голямо количество фибри, които подпомагат стабилизирането на нивото на холестерола в кръвта и отделянето на токсините от организма.
Най-важните есенциални масла с ригана са карвакрол, тимол, лимонен, пинен, осимен и кариофилен. От тях тимолът и карвакролът са с доказано антибактериално действие, включително срещу често срещаните инфекции, причинявани от стрептококовите бактерии.
Тимолът и друг, съдържащ се в ригана, фитонутриент – розмариновата киселина са популярни и широко използвани включително в козметичната индустрия антиоксиданти. Лабораторни тестове са доказали тяхната ефективност при неутрализиране на вредното действие на свободните радикали.
Риганът има до 45 пъти по-силна антиоксидантна активност от ябълките, 30 пъти повече от доматите, около 12 пъти повече от портокалите и приблизително 4 пъти повече от боровинките.
Препоръчва се като:
Седативно, отхрачващо и жлъчкогонно средство. Има добър лечебен ефект при колики, колити, възпалителни заболявания на стомашно – чревния тракт, остър и хроничен бронхит, дисменорея, чернодробни заболявания, нервна възбуда. Прилага се и при хипоациден гастрит, чревна атония, запек, безсъние, за възбуждане на апетита.
Начин на употреба:
Запарете една супена лъжица ронени листа и цветове от Риган в 200 мл кипяща вода 20 минути при стайна температура. Прецедете през марля. Трайността на запарката е 12 часа при условие, че се съхранява в хладилник при температура 2-8 °С, без да замръзва. Запарката се пие по 50 мл през деня на 4 пъти.”

източник: http://praktichnajena.eu/
статия: http://goo.gl/m93s5B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s